Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2021. Január 13. 16:07, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból Spanyolországban

A jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból Spanyolországban

Spanyolországban a jövő héten elkezdik beadni a második dózist a koronavírus elleni védőoltásokból az idősotthonokban - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban.

A tárcavezető szavaiból kiderült: a vakcinából egyelőre még nem kapta meg minden jogosult intézmény az első adagokat. Az a cél, hogy ezen a héten minden idősotthonba megérkezzenek az oltóanyagok - hangsúlyozta.

Salvador Illa beszámolt arról, hogy Spanyolország megkapta az első szállítmányt, 35 700 adagot a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájából.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban eddig több mint 488 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, egy nap alatt számuk 82 ezerrel emelkedett.

Az észak-afrikai Melilla autonóm városban már az összes kiszállított vakcinát beadták, a sor végén a madridi tartomány áll, ahol a rendelkezésre álló oltóanyag 36 százalékát kapták meg az oltási terv első fázisában jogosultak.

A szaktárca napi összesítése szerint továbbra is erőteljesen emelkedik a fertőzöttek száma, 24 óra alatt 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám több mint 25 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,1 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Egy hét alatt 723-an haltak bele a fertőzésbe, a halálos áldozatok száma 52 683.

Százezer emberből 454-en fertőzöttek átlagosan az országban. A nyugat-spanyolországi Extremadurában a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezerből 1076. A legkedvezőbb a járványügyi helyzet a Kanári-szigeteken, ahol 151 fertőzött jut százezer emberre.

Emelkedik a kórházi kezelése szorulók száma is, jelenleg mintegy 18 ezer pácienst kezelnek egészségügyi intézményben, több mint 2600-an vannak intenzív osztályon.

A kórházak leterheltsége Covid-betegekkel átlagosan 14 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 27 százalékos, de néhány tartományban, Katalóniában, Valenciában és La Riojában az intenzív terápiára szorulók aránya meghaladja a negyven százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.